Elektrotherapie voor pijnbestrijding

Pijnbestrijding-w-Den-Haag

Wat is elektrotherapie?

Elektrotherapie is een methode om spierweefselverval te voorkomen of om pijn te bestrijden. Dit wordt gedaan met behulp van elektrische stroomstootjes. Spieren die geheel of gedeeltelijk verlamd zijn door een ongeval of een ziekte, zullen krimpen. Spierweefsel wordt snel afgebroken wanneer spieren niet worden gebruikt. Zij nemen dan in volume af. Bij elektrotherapie wordt het gezonde deel van de zenuw of via de spier zelf, stroomstootjes afgegeven om deze te prikkelen. Hierdoor ontstaan er in de spier ritmische samentrekkingen.

Pijn aan spieren wordt verminderd door middel van elektrotherapie, omdat de zenuw geprikkeld wordt. Pijnklachten worden minder en spieren worden sneller opgebouwd en krachtiger. Bij artrose aan heup of knie is deze therapie ook vaak effectief. Elektrotherapie wordt ook bij psychische aandoeningen gebruikt zoals depressie.

Pijnbestrijding w Den Haag, Pijnbestrijding w  Naaldwij, Pijnbestrijding w Holandii,

Wat is Tens?

Tens is een vorm van laagfrequent elektrotherapie voor de behandeling van pijn. Het systeem lijkt veel op InflamBio/APS, maar bij InflamBio / APS wordt een lichaamseigen signaal nagebootst, terwijl bij TENS een signaal wordt gevoerd die onder andere oppervlakkig gelegen huidzenuwen prikkelt, hetgeen leidt tot een andere waarneming van de pijn in de hersenen. Daardoor kunnen er sensorische en eventueel motorische effecten ontstaan.

 

TENS apparatuur levert elektrische pulsen via stroomkabels aan op de huid geplakte elektroden.

Voordelen

TENS is een niet-invasieve methode om pijn te verlichten. Patiënten die pijnverlichting door TENS ervaren, moeten minder of geen pijnstillers meer innemen. Dit is een voordeel daar sommige pijnstillende geneesmiddelen mogelijk verslavend zijn of nadelige bijwerkingen veroorzaken.

Duur van pijnverlichting

De duur van pijnverlichting na gebruik van een TENS-apparaat is variabel. Sommige patiënten melden dat de pijn terugkeert zodra ze het apparaat uitzetten. Anderen hebben een adequate mate van pijnverlichting gedurende maximaal 24 uur. De duur van pijnverlichting neemt toe na herhaalde TENS-behandelingen. Deze herhaling vergroot echter ook de kans dat een patiënt een tolerantie voor de behandeling opbouwt.

Pijnbestrijding-w-Den-Haag

Stimulatie-intensiteit

Met behulp van een draaiknop is het mogelijk om de sterkte aan te passen. Wanneer de patiënt een hoge frequentie gebruikt, behandelt dit de pijn vaak beter dan bij gebruik van een lage frequentie. Aangezien hoogfrequentie-TENS een effectievere pijnstiller is, is het aanbevolen om TENS met de hoogste intensiteit toe te passen die patiënten kunnen verdragen.

Tolerantie

Patiënten die dagelijks een TENS-apparaat gebruiken met dezelfde frequentie en intensiteit ontwikkelen een tolerantie voor de behandeling op. Dit houdt in dat de patiënt niet langer hetzelfde niveau van pijnverlichting ervaart als bij het eerste gebruik van het apparaat. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat patiënten binnen elke behandelingssessie wisselen tussen LF en HF TENS. Als alternatief is het nuttig om de intensiteit of de duur van TENS op dagelijkse basis geleidelijk te verhogen.

 

Binnen onze praktijken wordt de TENS behandeling verzorgd door Peter Vonk en Asia Piechowiak.

Bent u op zoek naar een fysiotherapeut?

Maak gemakkelijk en snel online een afspraak met de fysiotherapeut bij Fysiotherapie WeMove via onderstaande knop. 

Contact en locaties

Tel: (070) 360 47 86
E-mail: info@fysiowemove.nl

Tel: (070) 366 87 21
E-mail: info@fysiowemove.nl

Tel: (06) 21 90 34 83
E-mail: nina@fysiowemove.nl
Tel: (06) 48 15 65 47
E-mail: asia@fysiowemove.nl